Zenfolio | dromografos | Η οδύσσεια έντεκα αγωνιζόμενων εργαζομένων αορίστου χρόνου

Η οδύσσεια έντεκα αγωνιζόμενων εργαζομένων αορίστου χρόνου

April 26, 2015  •  Leave a Comment

 

Παρασκευή, 24 Απριλίου 2015

 

Με την 3081/2013 Δικαστική Απόφαση του Μονομελούς ΠρωτοδικείουΑθηνών, έγιναν δεκτές αγωγές κατά του Ελληνικού Δημοσίου έντεκα (11) εργαζόμενων σε Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και Τελωνεία όπου αναγνωρίστηκε πως οι ενάγοντες συνδεόμαστε με το Ελληνικό Δημόσιο με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (δηλαδή ΙΔΑΧ και όχι stage όπως ορισμένοι θα ήθελαν), ενώ κήρυξε την διάταξη που αφορά την επαναπρόσληψη και την καταβολή των νόμιμων αποδοχών μαςπροσωρινά εκτελεστή. Αφού πέρασε η εκ του νόμου απορρέουσα χρονική προθεσμία όπου το εναγόμενο Ελληνικό Δημόσιο είχε το δικαίωμα κατάθεσης αναστολής κι ανακοπής για την ως άνω απόφαση (χωρίς ωστόσο να το πράξει,ασχέτως αν προχώρησε σε έφεση), οι ενάγοντες επιστρέψαμε στις Υπηρεσίες μας στις 07 Απριλίου 2014 ζητώντας την εκτέλεσή της.

Το Υπουργείο Οικονομικών και πιο συγκεκριμένα η Διεύθυνση Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, αρχικά αρνήθηκε να εκτελέσει τα οριζόμενα στο διατακτικό της απόφασηςεντούτοις, έπειτα από τις έντονες πιέσεις μας αναγκάστηκε ν’ αποστέλλει έγγραφο με το οποίο οι Υπηρεσίες όφειλαν να αποδέχονται την εμφάνισή μας, συντάσσοντας παράλληλα σχετικό πρακτικό. Με το εν λόγω έγγραφο γινόταν αποδεκτή μόνο η εμφάνισή μας κι όχι η εργασία μας, ενώ σε άτυπα ερωτήματα εκπροσώπων μας προς τη Διεύθυνση Διαχείρισης Ανθρωπίνου Δυναμικού σχετικά με το καθεστώς που μας διέπειοι απαντήσεις τους ήταν συγκεχυμένες κι ασαφείς. Το Γραφείο του Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου Οικονομικών (ΓΛΚ) είχε προτρέψει τη Διεύθυνση Διαχείρισης Ανθρωπίνου Δυναμικού με το αρ. πρωτ. 5852/Φ.79560/12-05-2014 έγγραφό του (ήτοι ένα μηνά μετά την εμφάνισή μας), ν’ αποστείλει αίτηση προς το τριμελές συμβούλιο του Αρείου Πάγου για την αποσαφήνιση της δικαστικής απόφασης, παρόλα αυτά η τελευταία ουδέποτε το έκανε. Στις δε επαφές τους μαζί μας, αναφέρονταν στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ως το καθ’ ύλην αρμόδιο κι υπεύθυνο για εμάς, συμπληρώνοντας (ψευδώς όπως αποδεικνύεται) πως δεν τους έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες από το Γραφείο του Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου Οικονομικών (ΓΛΚ). Πιέζοντας με τη σειρά μας περαιτέρω με πρόσθετες αιτήσεις, η Διεύθυνση Διαχείρισης Ανθρωπίνου Δυναμικού αποστέλλει νέο έγγραφο στο οποίο δίδονται οδηγίες στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. και Τελωνεία για τη σύνταξη πρακτικού αποδοχής υπηρεσιών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο διατακτικό της δικαστικής απόφασης, το οποίο υπογράψαμε αναλαμβάνοντας καθήκοντα κατόπιν τοποθέτησης που μας έγινε από τις Υπηρεσίες μας. Παράλληλα είχαμε αποταθεί στους βουλευτές κ.κ. Στρατούλη και Μητρόπουλο οι οποίοι υπέβαλαν στη Βουλή των Ελλήνων την υπ’ αριθμ. 1066/14-07-2014 ερώτηση με θέμα: «Μη συμμόρφωση Δημόσιων Υπηρεσιών με δικαστικές αποφάσεις».

Δουλεύοντας αμισθί κι ανασφάλιστοι όλο αυτό το χρονικό διάστημα προχωρήσαμε σε πρόσθετη αλληλογραφία με το Υπουργείο σχετικά με τις αμοιβές μας, ενώ μέλη του άτυπου Συντονιστικού Αγωνιζόμενων Συμβασιούχων Αορίστου Χρόνου στο Υπουργείο Οικονομικών και τον Δήμο Αθηναίων συναντηθήκαμε με τον τότε Γραμματέα Κεντρικής Επιτροπής του νυν κυβερνώντος κόμματος, καταγγέλλοντας τη μακροχρόνια αδικία την οποία υφιστάμεθα. Από την τότε αξιωματική αντιπολίτευση αναγνωρίστηκε πως η χρόνια εργασία καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δημοσίου και δεν είναι δυνατόν να λογίζεται ούτε ως μαθητεία, ούτε ως εποχιακή εργασία. Επαναλήφθηκαν οι δεσμεύσεις του κόμματος για την επαναπρόσληψη όσων απολύθηκαν παράνομα και αντισυνταγματικά με την επιτόπου άρση κάθε δικαστικής ενέργειας από μέρους του Δημοσίου εναντίον τους ενώ τονίστηκε πως όσοι έχουν δικαιωθεί πρωτόδικα θα επιστρέψουν άμεσα στις εργασίες τους. Τέλος ο τότε Γραμματέας δεσμεύτηκε πως μια αριστερή κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης σε όσους υπαλλήλους εκκρεμούν δικαστικά οι υποθέσεις τους.

Εμείς συνεχίζουμε να εμφανιζόμαστε καθημερινά στις Υπηρεσίες μας, να υπογράφουμε σε σχετικό παρουσιολόγιο και να παρέχουμε την εργασία μας όπως επιτάσσει η Δικαστική Απόφαση που μας δικαιώνει, ωστόσο, μέχρι και σήμερα,ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ μετά παραμένουμε απλήρωτοι κι ανασφάλιστοι. Πέρα από τις ενστάσεις μας, όπου κι όποτε μας δόθηκε βήμα, έχουμε προβεί με κάθε πρόσφορο μέσο σε κάθε νόμιμη ενέργεια, απευθυνόμενοι ενώπιον κάθε αρμόδιας δικαστικής αρχής, υπηρεσίας κι εξουσίας, ζητώντας ταυτόχρονα και την συνδρομή του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος, αφού ανταποκρίθηκε θετικά στην έκκλησή μας για βοήθεια, λειτούργησε ως καταλύτης για την εξέλιξη της υπόθεσης. Κι ενώ έχουν δοθεί τίνι τρόπω όλες οι απαραίτητες συστάσεις για την επίλυση του προβλήματος, η Διεύθυνση Διαχείρισης Ανθρωπίνου Δυναμικού συνεχίζει με παρελκυστικές πρακτικές να δημιουργεί κάθε είδους προσκόμματα και να καθυστερεί αναίτια κι επί τούτου την εφαρμογή των αυτονόητωνενώ όταν πιεστεί σε υπερβολικό βαθμό, προσαρμόζει τη δικαστική απόφαση κατά το δοκούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η (ανυπόστατη κατ’ αυτούς) προσωρινή κατάταξη που μας έγινε πρόσφατα κι ύστερα από αφόρητες πιέσεις από την μεριά του Συνηγόρου του Πολίτη, για την οποία, όταν οι αρμόδιοι ρωτήθηκαν σχετικά, μας απάντησαν (ανεπίσημα) πως «[η κατάταξη] είναι για γέλια καθώς δεν επικαλείται καμία διάταξη και δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, ούτε θα επιλύσει το ζήτημα των πληρωμών». Η Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει ζητήσει τον προσωρινό διορισμό μας προκειμένου να ενταχθούμε σε κωδικούς μισθοδοσίας, όπως ορίζει η δικαστική απόφαση κι αντ’ αυτού η Διεύθυνση Διαχείρισης Ανθρωπίνου Δυναμικού προβαίνει σε μια εικονική προσωρινή κατάταξη που δεν λύνει το πρόβλημα αλλά στην ουσία το κρύβει κάτι από το χαλί. Όταν ερωτήθηκε γιατί δεν πράττει τα αυτονόητα, η απάντηση που λάβαμε ήταν μέσες άκρες: «[ο προσωρινός διορισμός], δεν στέκει, δεν μπορεί να γίνει, δεν είναι νόμιμοςείναι κάτι πρωτόγνωρο που δεν έχει ξανασυμβεί στα χρονικά».

Εντούτοιςπεριήλθε πρόσφατα στην αντίληψή μας, ΚΟΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ του Υπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών (αναρτητέα στο Διαδίκτυο με Α.Δ.Α. 67ΠΑΗ-Ω9Ρ) για τον ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ήτοι στο ίδιο Υπουργείο) δεκαέξι (16) δικαιοθέντων συναδέλφων ΙΔΑΧ με πρωτόδικη δικαστική απόφαση προσωρινώς εκτελεστή. Πως μπόρεσε η Γ.Γ.Π.Σ. να κάνει κάτι τέτοιο και η Διεύθυνση Διαχείρισης Ανθρωπίνου Δυναμικού δεν μπορεί, είναι πραγματικά απορίας άξιο. Εκτός πια κι αν οι κ.κ. Βαρουφάκης και Μάρδας υπογράφουν παράνομες αποφάσεις…

Εν έτει 2015 δεν είναι δυνατόν να απασχολούνται στο Δημόσιο Έλληνες πολίτες υπό το καθεστώς δουλοπαροικίας, επειδή υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν εμμονές κι αρνούνται πεισματικά να εφαρμόσουν δικαστικές αποφάσεις που δεν τους αρέσουν.

Ζητούμε την άμεση καταβολή των πάσης φύσεως νόμιμων δεδουλευμένων αποδοχών μας μέχρι σήμερα και στο μέλλον για την παρεχόμενη υπηρεσία μας προς το Υπουργείο Οικονομικών.

Ζητούμε το αναφαίρετο δικαίωμα στην εργασία.

Ζητούμε την αξιολόγηση του φακέλου μας από τον ΑΣΕΠτην μοριοδότησή μαςμε την αντίστοιχη προσαύξηση (λόγω προϋπηρεσίας και εξειδίκευσηςγια την επίσημη ένταξή μας στους κλάδους Εφοριακών/Τελωνειακών μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας.

Ζητούμε να εφαρμοστούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις (που έγιναν κυβερνητικές εξαγγελίες) της κυβέρνησης για την άρση κάθε δικαστικής ενέργειας του Δημοσίου εις βάρος μας.

Ζητούμε πίσω την αξιοπρέπειά μας.

Ζητούμε να πάψει επιτέλους η ομηρεία μας!

1

 


Comments

No comments posted.
Loading...
Subscribe
RSS
Archive
January February March April May (1) June July August September (1) October November (1) December
January (2) February March April May June July August September October November December (4)
January February (1) March April (1) May June July August (1) September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December
January February March April May June July August September October November December